Skuplji radovi podigli cijene stanova

BANJALUKA – Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cijene arhitektonskih, konstrukcionih, kao i vodoinstalaterskih i kanalizacionih radova više su u odnosu na drugi ovogodišnji kvartal za 0,2 odsto, dok su elektroinstalacioni, te mašinsko-instalacioni radovi u stanogradnji poskupjeli za 0,1 odsto.

Banjalučanin Duško T. koji se već deset godina bavi molerskim radovima ističe da su cijene tih radova više u odnosu na prošlu godinu.

– Mnogo je posla a majstora, bar onih pravih, nema. Krečenje bijelom bojom po kvadratu lani je koštalo oko 1,50 KM, dok sada dostiže i duplo više – rekao je Duško T.

Da je nedostatak kvalifikovanih radnika podigao cijene u stanogradnji potvrđuju i u građevinskim preduzećima širom Srpske.

Direktor građevinskog preduzeća “MB Modul” iz Prijedora Milan Mamlić ističe za “Glas Srpske” da su bili prinuđeni da podignu cijene i radova i stanova.

– Veliki broj radnika je otišao u inostranstvo u proteklom periodu i jednostavno smo bili prinuđeni da povećamo cijene građevinsko-zanatskih radova, što ja automatski uticalo i na rast cijene kvadrata – pojasnio je Mamlić.

Dodao je da su sva ta kretanja u sektoru građevinarstva dovela i do prolongiranja rokova, pa oni koji kupuju stanove čekaju i do šest mjeseci duže na useljenje.

Izvršni direktor prnjavorskog građevinskog preduzeća “Gradip” Milan Bijelić kaže da su trenutne cijene na nivou onih iz 2010. godine.

 Svi građevinski radovi su skuplji u odnosu na prije tri godine, ali su to cijene koje smo imali i prije krize koja nas je zadesila. Za nas su to sada normalne cijene – rekao je Bijelić i dodao da su stanovi poskupjeli i zbog velike potražnje.

Prema podacima Zavoda za statistiku, prosječna cijena prodatih novih stanova u trećem tromjesečju ove godine bila je 1.527 maraka po kvadratu, što je za 6,5 odsto više u odnosu na treće tromjesečje prošle godine.

Milan Mamlić kaže i da su s namjerom da sačuvaju kadar mnoge građevinske firme povećale plate zaposlenima.

– Dnevnice građevinaca su povećane i generalno plate smo podigli i do 30 odsto da bismo sačuvali kvalitetne radnike – rekao je on. Glas Srpske

Priključivanje raspravi

Compare listings

usporedi