10 najboljih zemalja za ulaganje u nekretnine

Poslednjih nekoliko godina tržište nekretnina je bilo vrlo dinamično sa velikim oscilacijama u cenama. Na žalost u velikom broju slučajeva cene su išle na dole. Promene na tržištu nekretnina su u nekim zemljama bile toliko velike da veliki broj nekretnina posle zaplene banaka prodajom nije mogao da pokrije ni troškove kredita a kamoli da isplati ceo kredit. Zbog svega toga uložiti sopstveni novac u nekretninu na nesigurnom svetskom tržištu se čini veoma opasnim. Ipak postoje zemlje u kojima je ulaganje u nekretnine mnogo atraktivnije nego pre godinu dana. Britanski Telegraf je objavio listu 20 zemalja za koje su investitori u 2014 pokazali veliko interesovanje.

.

Barselona, Španija

U Barseloni je zabeležen rast od 250 procenata u odnosu na prošlu godinu tvrde u Lucas Fox agenciji. Sa druge strane španska vlada je mnogo doprinela u promociji i dodvoravanju inostranim kupcima raznim povlasticama. Tako danas dvosoban stan (stan sa dve spavaće sobe) u starom jezgru grada košta oko 680.000 evra.

BARSELONA

Francuska Rivijera

Francusko tržište nekretnina bilo je potpuno propalo u poslednjih par godina, ali podsticajnim rezom poreza na kapitalnu dopit od 25% počelo je da se vraća u normalu. Ovo je doprinelo da se prodavci otarase nekih nekretnina koje već dugo nude na tržištu. U agenciji Houm Hant kažu da je osetno veća potražnja za nekretninama u San Tropeu, Kap d Antibu i Kap Fereu. Tako na tržištu vila sa šest spavaćih soba košta oko 16.7 miliona evra

FRANCUSKA

Grenada

Grenada uzima samo delić karipskog tržišta. Tamošnja državna uprava nudi državljanstvo po vlasništvu nekretnine, što bi kako kažu trebalo da privuče bogate investitore.
Dvosobna (dve spavaće sobe) vila na plaži sada košta oko 500.000 evra.

GRENADA

Toskana, Italija

Jedno je sigurno ako kupite nekretnine u Toskani, bilo da joj raste ili pada vrednost, okolina će vam uvek biti ljubomorna. Ovogodišnje potkresivanje poreza u Italiji doprinelo je većoj potražnji, a klasična vila u blizini Areca je oko 1.8 miliona evra.

ITALIJA

Turska

U Turskoj je prodaja nekretnina stranim licima za poslednjih godinu dana porasla za 78%. Većina klijenata koji Tursku vide kao zemlju u kojoj je sigurno ulagati su sa bliskog istoka, a vodeći grad je Istanbul.
Jednosoban stan u delu Istanbula, Baščesehir košta oko 80.000 evra.

TURSKA

Panama

Panama možda nije romantična kao neke druge Latinoameričke zemlje. Međutim Panama ima stabilnu vladu i u 2012 godini je imala veći bruto nacionalni dohodak od Kine.
Dupleks na plaži u takozvanoj ograđenoj četvrti košta oko 250.000 evra.

PANAMA

Crna Gora

Prema Svetskom turističkom i putničkom udruženju (http://www.wttc.org/) očekuje se da će broj turista u Crnoj Gori rasti brže nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Tako i domino efekat na tržištu nekretnina neizbežan kaže Aleksandar Kovačević iz Savills Montenegro. On predviđa porast od 10 procenata za kuće u 2014. godini, a naročito što Crna Gora, kako kaže, pruža više vrednosti za uloženi novac nego obližnja Hrvatska ili Italija.
Dvosobna vila na moru sa bazenom košta oko 420.000 evra.

CRNA_GORA

Zel em Si, Austria

U Austriji je došlo do poskupljenja za 10 do 15 procenata u 2013. godini zbog potražnje visokokvalitetnih objekata. Potražnja je premašivala ponudu. Vlada Austrije radi na suzbijanju ilegalnih iznajmljivanja, a na tržištu je došlo do visoke potražnje imovine koja ima dozvolu za iznajmljivanje.
Apartman u alpskom zimovalištu košta od 380.000 evra i više.

AUSTRIJA

Mauricijus

Mauricijus je još uvek van centra zbivanja po pitanju tržišta nekretnina, ali sa druge strane ima veoma jako tržište izdavanja. Šta više, inostrani kupci se prijavljuju za državljanstvo zbog poreskih olakšica.
Dvosoban stan u Anahita risortu na istočnoj obali košta oko 560.000 evra.

MAURICIJUS

Brazil

Tokom svetskog prvenstva oči javnosti su bile uprte u Brazil. Investitori su imali i imaju jedinstvenu priliku i to sa razlogom – Brazil je postao popularan zbog odluke vlade da se izbori sa hroničnim nedostatkom stambenog prostora u zemlji.
Kompanija EcoHouse finansira najveći broj jeftinih stanova na severu zemlje.
Stambena jedinica košta od 28.000 evra.

BRAZIL

Izvor: NEKRETNINE.RS

Priključivanje raspravi

Compare listings

usporedi